Voorbije activiteiten - 2019

Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2019, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2022.

Erfgoeddag 'Hoe maakt u het?'

logo erfgoeddag Wanneer? zondag 28 april 2019
Toegang gratis, maar inschrijving verplicht

Het thema van Erfgoeddag dit jaar is 'Hoe maakt u het?'. We gaan op bezoek in het restauratieatelier van Richard Eijkenboom om daar eens te kijken naar de bewerking van hout en metaal. We gaan ter plekke luisteren naar de deskundige uitleg van deze vakman, die zijn hele leven daaraan heeft gewijd.

Richard Eijkenboom zal het hebben over soorten hout, het zagen ervan, jaarringen, afbijten en kleuren van hout. Hoe wordt een meubel of eender welk houten object gerestaureerd of hersteld?

Alsof dit alles nog niet genoeg is, gaat hij u ook nog vertellen over allerlei bewerkingen bij verschillende metalen voorwerpen.

De werkplaats is gevestigd op Tervuursesteenweg 183 in Bertem (voor meer parking: Vossenstraat 56). De deelname is gratis. Vermits de ruimte in het atelier eerder klein is, moet ook het aantal deelnemers beperkt worden. Schrijf dus onmiddellijk in bij rob.parisis(at)skynet.be of 016-48 92 08, met vermelding van naam, voornaam, e-postadres of adres en telefoonnummer. Vermeld tevens uw voorkeur tussen voor- of namiddag. Op 17 maart worden de inschrijvingen afgesloten.

Daarna krijgt u bericht in welke groep u bent opgenomen en op welk uur u verwacht wordt. Ook als u niet bij de gelukkigen zou zijn, laten we u dat weten.

Open Monumentendag 'Kapellen in Bertem, verdoken erfgoed'

Wanneer? zondag 8 september 2019, van 10 tot 16 uur
Waar? Sint-Veronakapel, Kapellestraat, Leefdaal
Toegang gratis

Zoals overal in Vlaanderen staan er in de kerkdorpen Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal een aantal kapellen en veldkapelletjes. Het zijn vaak vergeten en niet-opvallende momumentjes, die best eens in de schijnwerper mogen worden geplaatst.

De Erfgoedkamer geeft je de kans om door middel van een overzichtstentoonstelling kennis te maken met dit verdoken erfgoed dat ontsproot (en ook vandaag nog ontspruit) aan de volksdevotie.

Zestien middelgrote en kleine kapellen worden onder de aandacht gebracht: van de Putteboskapel uit 1727 over een reeks van vier kapelletjes gebouwd in Leefdaal in het Mariajaar 1954 tot en met de Koeheidekapel die op 16 juni 2019 in Bertem werd ingewijd.

Als locatie voor de tentoonstelling werd de iconische en vermaarde Sint-Veronakapel (Kapellestraat, Leefdaal) gekozen, een kapel die in oorsprong eigenlijk een parochiekerk was. Van 10.00 tot 16.00 uur kan je er de tentoonstelling en de Sint-Veronakapel zelf komen bekijken.

Als een of meer van de zestien kapellen na je bezoek je bijzondere aandacht trekt, kun je ter plaatse een plannetje krijgen om ze ook daadwerkelijk op locatie te gaan bekijken. Met de auto en de fiets is dat hoegenaamd geen probleem. Enkele kapellen zijn ook te voet te bereiken. Ter plaatse krijg je daarover toelichting.

Heel de dag kan er ook info verkregen worden over de Sint-Veronakapel zelf, niet via een specifieke rondleiding, maar wel door middel van de permanente aanwezigheid van een gids die graag met individuele of groepjes bezoekers in gesprek zal gaan. Inschrijven is dus niet nodig!

Tentoonstelling 'Sint-Elooi en markante figuren uit de Bertemse geschiedenis'

Wanneer? zaterdag 28 september 2019, van 10 tot 17 uur
Waar? De Pastorij, Vossenstraat 4, Bertem
Toegang gratis

Deze tentoonstelling heeft Sint-Elooi als centrale figuur. Het is een belangrijke patroonheilige van de parochie Bertem en in het bijzonder van de hoefsmeden. De vieringen rond deze heilige hebben jaarlijks nog steeds plaats op 1 december. Met 150 foto’s wordt een goed overzicht gegeven van deze traditionele vieringen. De verering voor Sint-Elooi loopt reeds van in 1713.

Enkele andere figuren geven een korte overzichtelijke kijk op de geschiedenis van 1000 jaren Bertem.