Aankomende activiteiten

Regelmatig organiseert de Erfgoedkamer activiteiten. Op Erfgoeddag en Open Monumentendag zal je zo elk jaar ook in onze gemeente terecht kunnen. Bovendien letten we erop dat we activiteiten organiseren in Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal. Alle informatie over deze én andere evenementen vind je op deze pagina.

Wil je weten welke activiteiten vroeger al plaatsvonden, kijk dan zeker eens naar de overzichten: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 en 2017.

Nacht van de Geschiedenis 'De Sint-Pieterskerk van Bertem'

i.s.m. Davidsfonds Bertem

Wanneer? dinsdag 20 maart 2018, vanaf 19.30 uur
Waar? Sint-Pieterskerk, Bertem
Toegang 7 euro (voor leden van de Erfgoedkamer of het Davidsfonds) of 10 euro (voor niet-leden)

Op 20 maart organiseert Davidsfonds Bertem samen met de Erfgoedkamer de Nacht van de Geschiedenis in Bertem. Op de eerste dinsdag van de lente ben je van harte welkom in de Sint-Pieterskerk van Bertem. Het thema van de Nacht van de Geschiedenis is dit jaar immers religie.

Vanaf 19.30 uur kun je je verdiepen in de geschiedenis van de kerk, dankzij een tentoonstelling met documenten, foto's en prenten. Om 20 uur luisteren we naar een kort muziekstuk op het orgel, bespeeld door Ann De Lentacker. Vervolgens start een geleid bezoek aan de kerk, onder leiding van historicus Johan Breugelmans. Ook tijdens en na de rondleiding pauzeren we korte tijd om naar aangepaste muziek te luisteren. Tot slot krijg je opnieuw de kans om de tentoonstelling te bekijken en van een drankje te genieten.

Om in te schrijven maak je 7 euro (voor leden van de Erfgoedkamer of het Davidsfonds) of 10 euro (voor niet-leden) over naar het Davidsfonds, bankrekening BE22 7343 0700 8847, met 'Nacht' als mededeling. Deze inschrijving regel je liefst vóór 16 maart.

Erfgoeddag 'Wandel en kies'

logo erfgoeddag Wanneer? zondag 22 april 2018, om 14 uur
Waar? vertrek aan de kerk van Leefdaal
Toegang gratis

Ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseert de Erfgoedkamer op 22 april 'Wandel en kies', een erfgoedwandeling in Leefdaal. Tijdens de wandeling zal niet enkel aandacht worden besteed aan de monumenten, maar ook aan het landschap als erfgoed.

De wandeling begint aan de Sint-Lambertuskerk in Leefdaal met een korte rondleiding in de kerk. Via de Voervallei gaat het dan naar de Sint-Veronakapel voor een bezoek aan de site van en een rondleiding in de kapel. Onderweg wordt de aandacht ook even gevestigd op het Kasteel de Liedekerke en de Vroenhoeve. De plateaurest tussen Voer en Dijle met zijn weids panorama leent zich tot een aangename terugtocht naar de kerk van Leefdaal.

Onderweg zijn in het landschap heel wat interessante elementen het bekijken en het overwegen waard, zoals onder meer de gekanaliseerde en meanderende Voer, bronnen en waterwinning, droge delle (dal) met vloedgracht en wachtbekken, erosiegevoelig akkerland en holle wegen, ...

  • Vertrek: om 14 uur aan de kerk van Leefdaal
  • Afstand: ca. 4,5 km
  • Goede wandelschoenen gewenst, zeker bij of na regenachtig weer
  • Gids: Jan Jansen